Wat te doen in de Belgische Ardennen: leuke buiten activiteiten

Breng zelfs maar een korte tijd in België door en je merkt al snel dat dit piepkleine landje iets van een gespleten persoonlijkheid heeft.

De charmante kanaalsteden en zware Nederlandse invloed van Vlaanderen in het noorden, en het beboste platteland en ooit industriële krachtcentrale van het Franstalige Wallonië in het zuiden. Maar wat veel bezoekers over het hoofd lijken te zien als ze van Brussel naar Brugge snellen en België vrolijk van hun lijstje afvinken, is dat ze een heel apart deel van de Belgische identiteit gemist hebben.

Verborgen in het zicht wordt Wallonië gekenmerkt door de weelderige uitgestrekte bossen van de Ardennen, een netwerk van steden die zowel industrieel grut als middeleeuwse intriges laten zien, een historisch spoor van kastelen en abdijen dat zich door het platteland slingert, een bloeiende wijnroute die kan wedijveren met de ingewortelde traditie van trappistenbier en een voorliefde voor een uitzonderlijke keuken en streekproducten.

Maar dat is nog niet alles.

Voor een streek die zo doordrenkt is van geschiedenis en cultuur, doet Wallonië de dingen graag een beetje anders; het geniet van zijn eigenaardigheden, omarmt ongegeneerd zijn eigenaardigheden en laat de traditie varen ten gunste van het ongewone en onconventionele.

Als je erover dacht de onderste helft van België over het hoofd te zien, denk dan nog eens na. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Wallonië, of je nu een week lang met je partner op reis bent, een weekendje weg bent met de mannen, of gewoon op zoek naar een daguitstap met een knipoog.

Ga wandelen In het Ardense landschap rond Bouillon

Het middeleeuwse Chateau de Bouillon, dat hoog boven de Semois vallei uittorent, is ongetwijfeld het meest herkenbare kenmerk van de streek; een meesterwerk van vestingbouw met een warrenschijn-achtig netwerk van tunnels, geheime gangen en obscure schuilplaatsen dat al meer dan een millennium in de een of andere vorm overeind staat.

Hoe intrigerend het ook is, dat was niet de reden waarom we ons een weg baanden naar de verste uithoeken van België.

In plaats daarvan waren het de kronkelende bochten van de Semois die de stad omsluiten, de weelderige bossen van de Ardennen en de vele wandelpaden die het platteland doorkruisen die ons trokken, en we zijn er zeker van dat je snel begrijpt waarom wandelen in de Ardennen een van onze favoriete dingen is om in België te doen.

Tip: De ideale wandelvakantie Ardennen bij Outdoor Camping Barvaux

De Belvedère de Bouillon is het ultieme uitzichtpunt voor wie niet te ver wil dwalen. Anders is een gemakkelijke rondwandeling van 7 km die langs de Abbaye Notre-Dame de Clairefontaine voert en bergopwaarts door het bos kronkelt, ideaal voor wie de Ardennen wil proeven, terwijl een langere route van 20 km die naar Corbion en terug voert, ideaal is voor wie wat dieper wil gaan.

Stop even bij het bureau voor toerisme voor meer informatie over de beschikbare wandelroutes en op weg uit de stad mag je Rochehaut niet missen, dat op slechts 15 minuten afstand ligt voor een ander perspectief over de weelderige Semois.

Maak een wandeling over de promenades van de Hoge Venen

De open vlaktes van het natuurreservaat Hoge Venen zijn werelden apart van de kronkelende valleien en golvende hellingen van de lage Ardennen.

Met het eb en vloed van de seizoenen verandert het landschap van goudkleurig gras dat aan de Afrikaanse savanne doet denken in een tapijt van smaragdgroen doorspekt met lila heide, wilde bessen en katoengras, om daarna met een brede kwast van glinsterend wit geschilderd te worden.

Er zijn een aantal wandelroutes door de Hoge Venen, maar de mooiste is de promenade vanaf Baraque Michel die door de graslanden voert langs een verzameling dode bomen en naar de achterliggende bossen.

Stop bij het Botrange Natuurcentrum voor meer informatie over wandelroutes of om meer te weten te komen over de unieke ecosystemen van de Venen. Je kunt ook het hoogste punt van België bezoeken, Signal de Botrange, dat slechts 694 m hoog is.

Uitgelicht: leuke camping Ardennen

Verdwaal in de piepkleine steegjes van Durbuy

Aan de oppervlakte straalt het middeleeuwse stadje Durbuy, dat als het kleinste stadje ter wereld wordt bestempeld, een verfijnde charme en elegantie uit, maar kijk iets dieper en je ontdekt dat er in de hoekjes heel wat gekkigheid schuilt. Een bar ingericht als de louche onderbuik van een piratenschip, een andere als een scène uit een grillige Tim Burton film.

Helaas betekende een bezoek op een regenachtige zondag dat veel etablissementen vroeg dichtgingen of helemaal niet open gingen, maar dat betekende niet dat we iets misten. De geplaveide straten in de stad zijn een leuke mengeling van ambachtelijke waren en plaatselijk bier naast funky bars en bizarre kunstvoorwerpen. Gewoon ronddwalen, camera’s in de hand, was alles wat we nodig hadden om te ontdekken dat Durbuy een van de mooiste plaatsen is om in België te bezoeken. Om de stad van bovenaf te bekijken, ga je gewoon de heuvels in die het dorp omringen – er zijn een aantal uitzichtpunten te bezoeken.

Meer reistips vind je natuurlijk op Wijreizenrond.nl.